הספר מפנה לביקור באתרים מרשימים מהתקופה העתיקה. מסלול תרבויות עתיקות מגלה לקהל הישראלי בפעם הראשונה באופן בהיר ומלא סיפור היסטורי לא מוכר זה, ומפנה לאתרים שנמצאים מחוץ למסלול התיירות ה”רגיל”, המפעימים ביופיים, מרשימים במה שניתן לראות בהם, ונותנים השראה באנרגיה והקדושה שיש בהם, החל בתרבות בוטמיר בבוסניה, וכלה בחומות המֶגָליתיות של אתר אלבנופוליס ליד טיראנה באלבניה.
על זאב בן אריה
זאב בן אריה, יליד 1961, סופר ומרצה, בעל חברת "תרבויות עולמי". דוקטורנט למדעי הדתות שהתמחה בנושאי דתות ותרבויות, רוחניות והחיפוש האנושי אחר משמעות במהלך הדורות. זאב התמחה בהופעת המיסטיקה הנוצרית ברחבי העולם, כמו גם בתרבויות ודתות עתיקות ותורות רוחניות אלטרנטיביות, ... עוד >>
קטגוריות: מבצעי החודש, טיולים מסעות ושפות
27.00 ₪
מקט: 4-415-171
לאתר ההוצאה הקליקו כאן
מבוא
הספר 'סופים בבלקן' הוא הרביעי והאחרון בסדרה של ספרים שכתבתי על מסלולי טיול בעקבות נושאי תרבות ורוח בארצות הבלקן (כולם בהוצאת פראג בשנת 2019). כמו כן, הוא הרביעי והאחרון בשורה של ספרים (אחרים) שכתבתי על נושא הסופים (החל משנת 2006). התלבטתי רבות כיצד לקרוא לו, מכיוון שרק מחציתו עוסק בנושא הסופים, אבל לאחר שכולם ייעצו לי שלא לקרוא לו על שם ה'סופים' בלבד, החלטתי שחייבים לקרוא לו כך, דווקא בגלל שנושא זה לא מוכר לאנשים רבים, או נתפש כלא חשוב.
הסופים הם הזרם המיסטי של האסלאם, הדוגל באהבה, קבלת האחר וסבלנות כדרך חיים. הם מאורגנים במסדרים שנקראים על שם המייסד, ולכל מסדר יש תרגולת ייחודית משלו הכוללת לרוב מוזיקה, ריקוד, תפילה, מדיטציה וטקסים הנקראים 'זיכר', הנערכים במגוון דרכים. מבחינה גיאוגרפית הסופים מאורגנים במרכזים שנקראים 'טקות' (בבלקן), שהם מעין מנזרים שבהם יש בדרך כלל מעון דרווישים, בית תמחוי, אולם כינוסים, חדרי לימוד והתבודדות, ספרייה, אכסניה, מעיין קדוש, עץ, סלע, ועוד.
האימפריה העותומנית שלטה על הבלקן במשך קרוב ל-500 שנה, ובתקופה זו הייתה הרמוניה יהודית מוסלמית ויצירה תרבותית מפוארת, בעיקר של המסדרים הסופיים: מוזיקה, ריקוד, שירה, סיפורת, תורת מוסר, פילוסופיה, השכלה, אמנות ואדריכלות – כל אלה ביטאו בצורה היפה ביותר את מצבו אל האדם כמתגעגע לחזור אל האל. המרקם החברתי הדגיש את אהבת האדם וחשיבותו. האסלאם של המסדרים הסופיים המשיך את מסורת המסתורין של ימי קדם והמיסטיקה הנוצרית של הבלקן.
הזדמן לי להיחשף למסדרים הסוּפיים באלבניה, קוסובו ובוסניה, לבקר במקומותיהם ולהשתתף בטקסיהם. גיליתי עולם מופלא, עשיר ומרתק, שיש לו גם הקשר יהודי. ההיכרות הזו, לצד הרקע שיש לי בהיכרות עם העולם הסופי ממקומות אחרים בעולם אפשרו לי לכתוב את ההקדמות למסלול סופים בבלקן, ואת המסלול עצמו. וזה עיקר ייחודו וחשיבותו של ספר זה, ולכן ראוי לקרוא לו 'סופים בבלקן'.
מערב הבלקן, הארצות של אלבניה, קוסובו ובוסניה, הוא אחד האזורים הלא מתוירים ולא מוכרים באירופה. זהו עיקר רכס האלפּים הדינריים, אזור הררי ושבור מאוד, אך פה ושם יש עמקי נהרות שמאפשרים לנוע דרכו, שלאורכם התפתחו מרכזי היישוב ההיסטוריים. האזור ברובו מיוער ובעל אקלים ממוזג.1 בימי קדם התיישבו בהרים הגובלים בים האדריאטי ממזרח שבטים של עם הודו-אירופאי שנודע בשם האילירים, והם הקימו ממלכות שהתחרו ברומא על המסחר הימי. עוד לפני כן התפתחו כאן כמה מהתרבויות הקדומות בעולם שנטו לכיוון המטריארכלי. הספר מרחיב על נושאים אלו ומפנה לביקור באתרים מרשימים מהתקופה העתיקה. מסלול תרבויות עתיקות מגלה לקהל הישראלי בפעם הראשונה באופן בהיר ומלא סיפור היסטורי לא מוכר זה, ומפנה לאתרים שנמצאים מחוץ למסלול התיירות ה'רגיל', המפעימים ביופיים, מרשימים באתריהם ומעניקים השראה בזכות האנרגיה והקדושה שיש בהם, החל מתרבות בוטמיר בבוסניה, וכלה בחומות המגליתיות של אתר אלבנופוליס ליד טיראנה באלבניה.
צריך להדגיש בהקשר זה שהספרים בסדרה של 'טיולי תרבות ורוח' אינם מדריכי תיירות במובן הקלאסי, כלומר הם לא מאכילים את הקורא בכפית של דבש את ההנחיות היכן לבקר ומתי, או תמונות, מפות וכו', אלא מחייבים קריאה פעילה הכוללת השלמות של פרטים טכניים בספרים ומקורות מידע (אתרי אינטרנט) אחרים. מטרת הספר שלפניכם היא להכיר את התרבויות שהתקיימו בבלקן בעבר וכיום, דרך שלושה נושאים עיקריים: האסלאם הסופי, תרבויות עתיקות (נצרות קדומה) וקהילות יהדות ספרד. התיאור של המקומות והמבוא הנושאי מאפשרים להבין את חשיבותם של האתרים, את הדגשים העיקריים בהם, את מהותם, ותו לא.
בספר תמצאו ציטוטים רבים, אך הם לא מלווים בהפניות למקורות וגם לא ברשימה ביבליוגרפית. בתור אקדמאי אני אמון על כללי הכתיבה המדעית, אבל בחרתי במודע שלא להשתמש בהם, בכדי להדגיש שזה איננו ספר מדעי. בהמשך לספר ובכדי להשלים את ההתעמקות בנושאים המופיעים בספר זה ובאתרים של הבלקן, אני ממליץ לכם לקרוא את הספרים הבאים: 'יופיו של הוורד – טיולי תרבות ורוח בבולגריה, ובו מסלול תרבויות עתיקות ומסלול נצרות מיסטית; 'לב הבלקן – טיולי תרבות ורוח בסרביה, מקדוניה ומונטנגרו', ובו מסלול בעקבות תרבויות האלה ומסלול בעקבות הנצרות הסרבית, וכן הרחבות על אתרים סרבים נוצרים בקוסובו; וכן את הספר 'מסתורין יווני – טיולי תרבות ורוח ביוון', ובו הרחבות בנושא תרבות יוון העתיקה והנצרות האורתודוקסית. במידה והנושא של הסופים יגרה את סקרנותכם, אתם מוזמנים לקרוא שלושה ספרים שכתבתי על הסופים בעבר: 'אור על גבי אור – מסע בעקבות הסופים' (הוצאת ענבר), 'זאוויה – סיפור של מסדר סופי בישראל' (הוצאת אריאל), ו'לאהוב יותר – מסע בעקבות הדרווישים המחוללים' (הוצאת פראג).
לבסוף, הנושא השלישי והחשוב שבו הספר עוסק הוא יהדות ספרד בבלקן. במקביל להתפתחות העולם הסופי במסגרת האימפריה העותומנית, התפתחה גם עדה יהודית מפוארת, שאחד המרכזים החשובים שלה היה בסראייבו. הספר מספר על מסורת יהדות ספרד, על הקהילות היהודיות החשובות במערב הבלקן (כולל מקדוניה וסרביה), על הופעתו של משיח השקר שבתאי צבי ושל השבתאות באלבניה ובקוסובו, ומגלה את הסיפור המופלא של הצלת יהודי אלבניה בשואה.
בארצות מערב הבלקן התרחשו עד לפני כמה שנים מלחמות אזרחים אכזריות (בוסניה וקוסובו) או אי-שקט חברתי (אלבניה), המהפכה התעשייתית של העת החדשה פסחה על האזור בזמן השלטון העותומני, ובמאה ה-20 הפך הבלקן לחלק ממשטר קומוניסטי מדכא. עם קבלת העצמאות עלו מתחים ישנים על פני השטח בין נוצרים למוסלמים ובין סרבים לאלבנים, והתוצאה הייתה טראגית. באופן מודע, כמעט ואינני מתייחס במהלך הספר לצד זה של ההיסטוריה. התפישה ההיסטוריוגרפית שלי טוענת שההיסטוריון צריך למצוא את נקודות האור והרגעים היפים של ההיסטוריה. כשלמדתי קורס על הפילוסופיה של ההיסטוריה באוניברסיטה נתקלתי בתיאוריה של פרופסור בשם אפל (Apel) ולפיה ההיסטוריון צריך להיות כמו פסיכולוג טוב: לשמוע את הסיפור ולבנות נרטיב שמוביל להתחדשות ולצמיחה. אני מקווה מאוד שארצות הבלקן עברו כבר את התקופה הקשה ושהן בדרך הזו, שמלחמות האזרחים הן נחלת העבר ושמוסלמים, נוצרים ויהודים, יכולים להיות כאחים ולחיות באחווה כבימי קדם, ולא רק בבלקן, אלא בכל מקום בעולם, כולל בארץ ישראל.
בהמשך לקריאת ספר זה אתם מוזמנים להצטרף לטיולים שלנו במערב הבלקן (וגם במקומות אחרים) בנושא כזה או אחר, וגם להיעזר בשירותיי בכדי לבנות מסלולים פרטיים וטיולים פרטיים לקבוצות (החל משישה אנשים). פרטים נוספים על טיולים ותוכניות לעצמאיים תוכלו למצוא באתר תרבויות עולמי www.ecotarbut.co.il.
בהזדמנות זו אני רוצה להודות לכל האנשים שעזרו להוציא את ארבעת הספרים על הבלקן: לאילן לוי מהוצאת פראג, לעורכת הזריזה תומר רוזן גרייס, למעמדת הספר לי מיימון, לגרפיקאית שעיצבה את העטיפה היפה עפר אקו, ולדפוס קורדובה.
כמו כן אני רוצה להודות לכל האנשים שיצאו איתי למערב הבלקן ב-13 שנים האחרונות, החל מהטיולים הראשונים באלבניה, וכלה בהרפתקאות האלטרנטיביות בבוסניה. ולבסוף לכל האנשים שמלווים את חיי: הוריי, משפחתי, ילדיי, חבריי, ובת זוגתי. וכן לכל המורים שלימדו אותי היסטוריה ורוחניות.
קריאה מהנה!
זאב בן אריה, לוטם 2019
1 מבחינה גיאוגרפית יש לכלול בחבל ארץ זה גם את מונטנגרו, אלא שמבחינה תרבותית מונטנגרו נקשרת לסלאביות והנצרות הסרבית, ולכן אני כותב עליה בספר אחר, שנקרא 'לב הבלקן – טיולי תרבות ורוח בסרביה, מונטנגרו ומקדוניה'. בספר ההוא ישנה גם הרחבה על אתרי הנצרות הסרבית הנפלאים (קתדרלות ומנזרים) שקיימים בקוסובו.
היו הראשונים לכתוב תגובה למוצר: “סופים בבלקן – טיולי תרבות ורוח אלבניה, קוסובו, בוסניה”
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.
אין עדיין תגובות