יש חדש במערב – תולדות הניו אייג' מאפשר לטעום בנוחות ובבהירות מן ההיסטוריה הרעיונית והרוחנית של המאה האחרונה.
אורי לוטן כתייר רוחני מבריק ומשעשע שזכה לפגוש אישית חלק מן הדמויות המרכיבות את מפת המעצבים של הניו אייג', לוכד בגאונות את המבט המחפש של חולמים ומתקני עולם.
יש חדש במערב – תולדות הניו אייג' הוא ספר חובה למחפשים, חסידים, הורים, תיירים, חוקרים ובעיקר – סקרנים לשמם.
על אורי לוטן
אורי לוטן, ההיפי הלאומי והשדרן הישראלי הראשון ברדיו קול השלום של אייבי נתן, יצא בגיל 16 למסע הפסיכדלי הראשון שלו ברחבי יבשת אירופה. בשובו הפך את גלי צה"ל לתחנת הרוק הראשונה במזרח התיכון, והיה לשדרן פופולרי ונערץ בתחנה כששידר את ... עוד >>
קטגוריות: מבצעי החודש, עידן חדש, עיון
27.00 ₪
פרק 1
אלה תולדות
ביטלס, עידן הדלי, מאהארישי מאָהֶש יוֹגי, אלדוֹס האַקְסְלי ואל.אס.די
וודי אלן אמנם אמר על קליפורניה שתרומתה היחידה לתרבות היא האפשרות לפנות ימינה ברמזור אדום, אבל האמת היא שהרבה דברים חשובים שעיצבו את פניה של המאה העשרים – מיקרוסופט, הגלולה למניעת הריון, המריחואנה הטובה בעולם – נולדו שם, בצפון החוף המערבי של ארצות הברית, לחופי האוקיאנוס השקט, לא הרחק מסן פרנסיסקו. גם התנועה, או הטרֶנד, או השקפת העולם המכונה "ניו אייג" (או "העידן החדש" למי שחייב לתרגם כל דבר שזז) נולדה במדינתו של ארנולד שווארצנגר אף ששורשיה נעוצים הרחק משם, גם בזמן וגם בקילומטרים.
אפשר להתייחס בספקנות מסוימת לחלק מהמאפיינים הבולטים של הניו אייג’, אבל אי אפשר להתעלם משתי אמיתות חשובות. אמת ראשונה: בין אבני היסוד שלה אפשר למצוא, כבכל טרֶנד מודרני אחר, את העניין האנושי הבלתי נדלה בכסף ובסקס. אמת שנייה: עד עכשיו זה הביא יותר תועלת לעולם מאשר נזק, ואת זה בהחלט אי אפשר לומר על הרבה טרֶנדים אחרים, ישנים או חדשים. יותר מארבעים שנה סיפק הניו אייג’ מהפכות של ממש בפסיכולוגיה, באמנות, באופנה, בעולם הדיאטה, והכי חשוב – בחיים היומיומיים שלי ושלך. הניו אייג’ גם יצר מוזיקה, אתיקה ושפה משל עצמו וחיבר, פשוטו כמשמעו, מזרח ומערב.
הקשר עם המזרח, ויותר מכל עם הודו, הוא אולי המנוע החשוב ביותר בגלגלי הניו אייג’. זה לא רומן חדש, וכמו כל פרשיה טובה היו בו עליות וירידות למכביר. הצדדים השליליים שלו – כיבוש, גזענות וניצול – נמשכו מאות שנים והסתיימו ב-1947 כאשר מוֹהָנדֶס גאנדי (מיקירי הניו אייג') שחרר את הודו בלי אלימות מעולה של האימפריה הבריטית. תנועת השחרור היחידה בהיסטוריה שלא השתמשה בכלי נשק כדי להשיג את החופש המגיע לה, הבהירה לעולם את מה שלצערנו לא כולם עדיין יודעים. אפשר גם בלי כוח. למרבה האירוניה גאנדי היה הראשון בשורה של מנהיגים שחיפשו דרך לצאת מקללת האלימות – יצחק רבין, ג'ון קנדי, מרטין לותר קינג – שנרצחו בידי מתנקש שראשו היה טבוע עמוק בעידן הישן.
הסופרסטאר הרוחני הראשון
שנים מספר לאחר שחרורה של הודו ומותו של גאנדי נוצרה התפתחות מעניינת ביחסי הודו והמערב, וכמו הרבה דברים אחרים גם לזה אחראים הביטלס. אפשר לומר שהכל החל ב-31 באוגוסט 1967, בשיאו של מה שנקרא היום "קיץ של אהבה", ביום שבו הלך לעולמו אמרגנם של הביטלס ברייאן אפסטיין. הלהקה לא היתה בלונדון באותו יום גורלי. כל הארבעה השתתפו בפעם הראשונה בחייהם בסדנת מדיטציה טרנסצנדנטלית בהדרכת המאהארישי מאָהֶש יוֹגי בעיירה בנגור, וויילס. במסיבת עיתונאים מאולתרת לרגל מותו של ברייאן, השמיע ג'ורג' הריסון כמה מילים שהפכו בתוך שנים ספורות למונחים שגורים בפי כל. מילים שאיש במערב לא השתמש בהן קודם לכן נכנסו ללקסיקון האנגלי ובעקבותיו לשפת העולם כולו. מדיטציה, גורו, אושר פנימי, הארה. המאהארישי עצמו תפס מקום מכובד בשורת התהילה שעד אז אוכלסה רק על ידי ספורטאים וכוכבי רוק או קולנוע, והפך לסופרסטאר הרוחני הראשון בעולם.
כידוע, מאחורי תנועת הניו אייג' עומדת פילוסופיה שמושרשת במסורות עתיקות ושואבת מטקסטים שהיו חבויים מעין הקורא המערבי במשך שנים. מאז ומתמיד חיו בחברות ה"פרימיטיביות" אנשים שניחנו בידע ובכוחות מיוחדים. אנשי הרפואה, או השָמאָנים, נחשבו למי שמקיימים את הקשר שבין השבט והרוח האוניברסלית הנצחית. בחברות המודרניות לקחו על עצמן את המשימה הנכבדה הזאת הדתות המאורגנות, שהשתלטו על רוח האדם וענו לכל דורש על שאלות כבדות משקל בדבר הבלתי נודע, החיים והמוות, וכמובן המילה שבשמה נשפך יותר דם מאשר כל מילה אחרת – אלוהים. אבל הדתות המאורגנות לא התאימו לכולם, ובמשך אלפי שנים נאלצו כל מי שהאמינו שיש אפשרויות אלטרנטיביות, לרדת למחתרת.
החופש החדש שהציף את העולם בעקבות מהפכת הסיקסטיז, שחרר גם את יחידי הסגולה האלה. ניסיונותיהם הראשונים של אלן גינזברג, טימותי לירי ורוברט האנטר באל.אס.די, כשזה היה עדיין חוקי בארצות הברית, פתחו את הדלת לתודעה חדשה. יחד עם המוזיקה החדשה והקשרים החדשים עם הודו, התעורר הצורך בהסברים רלוונטיים יותר מאלה שסופקו על ידי הדתות המאורגנות. התפישה הישנה של המונחים הקריטיים ביותר בחשיבה האנושית, אהבה ואלוהים, היתה צרה מלהכיל את החוויות האמיתיות שיותר ויותר אנשים חוו.
מעידן הדלי לעידן החדש
בתחילה נקראה התנועה "עידן הדלי" בהשפעת האמונה האסטרולוגית הקלאסית שזהו העידן שבו "תזרח השמש". אבל מיסחור המונח (בעיקר באשמת המחזמר "שיער") הביא לצמיחתו של השם "ניו אייג'", כמחווה למשורר בן המאה התשע עשרה וויליאם בלייק, ניו אייג'ר שבכלל לא ידע שהוא כזה. שני המרכזים העיקריים שמהם התפתחה התנועה החדשה היו אֶסָלן בקליפורניה וקוואָזיטוֹר בלונדון. משם, בלוויית כתבי גוּרדג'יֶיף, אוּספֶנסקי, אלן ווֹטס, אלדוֹס האַקְסְלי ורבים אחרים, התפתחה גישה אלטרנטיבית לתרבות המערבית המסורתית, שמאז ומתמיד התעסקה בעיקר בכל מה שבחוץ. הניו אייג' לעומת זאת התעסק מלכתחילה במה שבפנים, ובמשך השנים משך לתוכו תחומים כמו רפואה הוליסטית, מיסטיקה, ידידות לסביבה וקשר עם הטבע, שחרור האשה ועוד.
מאחר שזוהי השקפת עולם שאינה תחומה בגבולות נוקשים, היא פונה לכל הכיוונים – היסטוריים, עכשוויים, פילוסופיים, דתיים, רוחניים ואפילו מדעיים. החיבור עם המזרח הלך ונמשך. הינדואיזם, בודהיזם, טאו, יוגה, זן, אמנויות לחימה, טאי צ'י – כל אלה התמזגו להשקפת עולם הכוללת את כולם ועוד קצת.
בפרקים הבאים ייסקרו כאן אבני דרך חשובות בתולדות העידן החדש. מי אמר מה, מי השפיע על מי, איפה למצוא את מה, מה קרה, מה קורה, ובשום אופן לא מה יקרה.
היו הראשונים לכתוב תגובה למוצר: “יש חדש במערב”
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.
אין עדיין תגובות