כולנו נושאים על עצמנו את המכֹונה האנושית הקרויה גוף. הגוף שלנו מורכב ממפרקים, עצמות, שרירים, גידים, וכולם מסונכרנים זה בזה […]
פתח דבר
'למה בכל זאת כואב לי ולא מצאו כלום בצילום?'
'מה הסיבה שכואבת לי הברך בריצה?'
'האם מדרסים יפתרו לי את הבעיה?'
'אבל הרופא השני אמר לי שרגל ימין ארוכה!'
'אולי כדאי לי לשכב במיטה ולנוח עד שכאב הגב יעבור?'
זהו קומץ קטן משאלות שאני נשאל, בתור קלינאי, על בסיס יומיומי, וכולן מתארות את המגבלה, הכאב והפגיעה באיכות החיים של המטופלים שלנו.
ספר זה נכתב על בסיס שאלות אמיתיות שנשאלתי הן על ידי המטופלים הן על ידי אנשי המקצוע השונים. איסוף החומרים לספר נעשה לאורך מסע בן עשרים וחמש שנות ניסיון ובמטרה לתת מענה לתהיות שנתקלתי בהן לאורך השנים. ניתן למצוא בו נושאים רבים מתחום ההליכה והריצה, פציעות נפוצות, גישות הטיפול והתמודדות. כמו כן, כל קורא ימצא בספר סיפורים אמיתיים מהקליניקה שיוכל להזדהות עימם.
'תנועה, כאב ומה שביניהם' מכוון לתת מענה למטופל ולמטפל כאחד. הוא מיועד לאנשים החווים כאב הקשור למערכת התנועה, למי שנפגעה יכולת ההליכה או הריצה שלו, לעוסקים בפעילות ספורטיבית חובבנית ומקצועית ולמטפלים מתחומים שונים. הספר מספק מידע מעמיק, אך עם זאת, קצר וקולע לשאלות ולתהיות באשר לאבחון ולטיפול במערכת השריר-שלד.
על מנת להיות מטפל מוצלח, יש צורך כיום בשילוב של כמה גורמים בעת האבחון והטיפול. חובה לבסס את הטיפול על ראיות מחקריות אך גם על ניסיון קליני. רק השילוב ביניהם יביא לתוצאה הטובה ביותר, על כן, בספר זה אני משתדל לשתף בידע ובניסיון שצברתי בתחום הקליני וגם בתחום המחקרי.
אני עוסק בעולמות מקבילים. העולם שלי כפיזיותרפיסט המטפל ומביא לשיקום של מקרים שמבחינתי מוגדרים כ'לא מאוד מורכבים', כגון כאבי גב תחתון, שחיקת סחוס, שברי מאמץ, פציעות ספורט למיניהן, בעיות הנובעות מ'דורבן' בעקב ואפילו החלפות מפרקים וליקויים על רקע אירוע מוחי נכנסים כשגרה לתוכנית היומית הטיפולית שלי.
עולמי השני הוא ההתמודדות עם המטופלים ה'כבדים'. עם אותם מקרים מורכבים המאובחנים עם שיתוק מוחין, עיוות של מבנה העצם, מומים מולדים ופגיעות אורתופדיות על רקע אונקולוגי. הניסיון מלמד אותי שניתן ללמוד מהמקרים האלה וליישם אותם על המקרים ה'קלים'. באותה הנשימה אני יכול להעיד הפוך, כי עם השנים, לומדים גם איך לתרום לאותם מטופלים מורכבים מהידע ומהניסיון שנרכש מהמטופלים ה'קלים' יותר.
העיסוק בשני התחומים מאלץ אותי להתמודד עם גישות שונות ברפואה, למרות העבודה המשותפת והמקבילה. הצד הרפואי, שיבקש למצוא הסבר למקור הכאב בבדיקות השונות ובהדמיה, ולאחר מכן ישקול את הטיפול. הצד של עולם הפיזיותרפיסט, יחקור את מקור הכאב בהיעדר ממצא בהדמיה ובדרך כלל ימצא פתרון טיפולי שמרני.
אני מחשיב עצמי בר מזל. בעל זכות לעבוד בשיתוף עם שני הצדדים, ללמוד משתי הגישות ולנסות ולגשר על הפער. יותר מכך, למדתי כיצד לבקר את האבחון הקליני והטיפול, ולבחון את עצמי בכל פעם בעיניים של שתי הגישות יחדיו.
ובכל זאת, מכיוון שהמומחיות שלי והעניין הרב שקיים בי הוא ניתוח תנועה, נקודת המבט הביו-מכנית היא המובילה בספר. קיימת הרחבה משמעותית בנושא של הליכה נורמלית, אבנורמלית ודרכי אבחון וטיפול. כמו כן, תמצאו כל מה שרציתם לדעת על ריצה, טכניקה, התאמת נעליים, מדרסים ומניעה של פציעות. בהמשך, הספר דן באבחון ובטיפול בפציעות ספורט ופציעות אורתופדיות נפוצות בעיקר של עמוד השדרה, הברך וכף הרגל. ואי אפשר לסיים ללא מענה לילדים: מדוע הם הולכים על הבהונות, מהן הסיבות השונות לשינוי במבנה כפות הרגליים ומידע אודות מדרסים ונעליים לילדים. מאמרים אלו נכתבו כדי לעזור להורים ובייחוד עבור הסבתות המודאגות.
ומה לגבי טיפול? אני פיזיותרפיסט, לכן הספר מדגיש את הגישה הפיזיקלית לטיפול המבוססת על טיפול בכאב, שיפור טווחי תנועה, חיזוק השליטה השרירית, וטיפול מנואלי כאשר הגישה האקטיבית עיקרית ומודגשת. נושא ההדרכה של המטופל תופס נתח נכבד גם הוא בטיפול במטופלינו. הטיפול עצמו אמנם מתייחס לרקמה הפצועה במקרה שקיימת, אך מכיוון שלא כל כאב מחייב נזק רקמתי, חשוב להבין מהי המכניקה שגרמה לפציעה. בכך יש לטפל ולהוביל לדפוס תנועה נכון יותר שיסיר את העומס מהרקמה הפגועה.
במרוץ אחר המומחיות הקלינית מאז 1996, התאמצתי לצבור ידע בתחום שלי על ידי השתתפות בקורסים ובכנסים בארץ ובעולם ועל ידי רכישת תארים אקדמיים מתקדמים. כל אלו תרמו רבות לידע ולהצלחה הקלינית. אך בשלב זה, אני מרגיש שהגיע תורי להודות למטופלים שלי, על הביטחון והאמון שהם הפקידו בידיי. הידע שנרכש בזכות הטיפול בהם, הוא אותו הידע שלעולם לא היה ניתן או יהיה ניתן לרכוש בשום קורס או בשום ספר. תודה שנתתם בי את האמון להתמודד עם הכאב, עם מוגבלויות ההליכה על סוגיהן, ועם המגבלות התפקודיות המגוונות, כל זאת על מנת שתוכלו ליהנות מהספורט וממה שיש לחיים להציע.
ההצלחה והסיפוק שלי בקריירה המקצועית הם בזכותכם.
תודות לאילנית, אשתי היקרה, שערכה מקצועית את הספר ועזרה לי בגיבוש פרקי הספר, על מנת שיהווה מקור מקצועי אבל נגיש למטופלים, ולא רק למטפלים.
תודה ליעל שכנאי, העורכת של הספר, תודה גם להוצאת פוקוס ולד'ר שאול טל העומד בראשה, שפתח את הדלת והעניק בית חם להוצאת הספר הזה לאור, כדי שיגיע לכל מי שזקוק לו.
קריאה מהנה ובריאות שלמה,
ד'ר סאם ח'מיס
תל-אביב, 12/2020
אין עדיין תגובות