"נפלאות התפתחות הילד" היא סדרה בת שני כרכים, ומטרתה – לגלות, להתפעם, להעשיר וליהנות מתהליך גידול הילדים. הכרך הראשון – […]
הקדמה:
הסדרה 'נפלאות התפתחות הילד' מעניקה תמונה פנורמית נרחבת ומקיפה על התפתחותו של ילדכם מראשית החיים ועד גיל הגן וטרום בית הספר. בגלל היקפה הרחב הסדרה חולקה לשני כרכים המשלימים זה את זה, וביחד הם יוצרים שלמות אחת ובה עשרות נושאים בסיסיים בהתפתחות הילד. מלבד כמה נושאים ספציפיים (כמו 'כישורי הרך הנולד, יתרונות ההנקה, גמילה מהרטבות), רוב הנושאים שנבחרו (כגון: כיצד אנו מקדמים את היכולת להביע רגשות, לטפח את החשיבה, ליצור קשרים עם הזולת, לשפר את היכולות המוטוריות שלנו, ועוד) – מלווים אותנו לאורך כל חיינו, ובהתאמות ספציפיות הן חשובות בכל גיל וניתנות לקידום בכל שלב התפתחותי. בכך מהווים נושאים אלה פלטפורמה להפעלת המשפחה הרב-גילית כולה, החל מהילד בגיל הרך ועבור לאחריו הבוגרים יותר. אלה יכולים להיות שותפים גם כמתבוננים באחיהם הקטן, וגם כמתמודדים עם אותם נושאים על-פי דרכם ורמתם. העובדה שאלה וגם אלה עוסקים באותם נושאים מדגישה עד כמה כל אחד מאתנו, בכל גיל, הוא עולם מלא ומורכב, והיא מלמדת אותנו לראות את התהליכים כרצפים התפתחותיים ולא כמשימות ממוקדות.
שני הכרכים כוללים שמונה שערים ובהם 48 פרקים. כל שער מוקדש לאתגר משמעותי בהתפתחות הילד. דרך פרקיו השונים מוצג האתגר המרכזי ומלובן באמצעות מגוון נושאים מהיבטים שונים ומשלימים. עם זאת, כל פרק עומד גם כנושא בפני עצמו, ואפשר להשתמש בספרי הסדרה גם על דרך של פתיחת תוכן העניינים ועיון בנושא ספציפי כאשר קושי מתעורר בו (תוכלו להיעזר גם בתוכן העניינים המפורט המופיע בנספח א' שבסוף כל כרך).
הנה הנושאים הבונים את הסדרה כולה:
בכרך הראשון 'יכולות וכישורים מראשית החיים' רוכזו נושאים שבאמצעותם לומד התינוק להכיר את עצמו ואת סביבתו, ומה משפיע עליו להיות מי שהוא – עולם מלא, יחיד ומיוחד. הספר פותח צוהר לדרך הסתכלותו הרעננה של הילד על העולם, וכיצד ההורים יכולים לעזור לו לשמר הסתכלות מרגשת ומלאה זו גם הלאה. מרבית הנושאים, אלה המתייחסים לניצני ההתפתחות הרגשיים, החברתיים, המוטוריים והחברתיים של הילד, רלוונטיים גם לגילאים בוגרים יותר. הם נותנים הבנה מה מעצב את תחומי ההתפתחות השונים וכיצד ניתן לטפחם.
בכרך זה רוכזו שלושה שערים:
- השער הראשון: 'יחיד ומיוחד – ניצני יכולות מראשית החיים' מתמקד בניצני יכולות שבאים לביטוי כבר מראשית החיים ומבססות את התפתחותו העתידית של האדם. נסקור את כישוריו הרפלקסיביים והרצוניים של הרך הנולד, נתפעל מיכולותיו ליצור קשרים חברתיים ולהגיב עליהם ומיכולותיו להביע את עצמו, נתמקד בנפלאות המוח האנושי ובדרכי פעולתו, נעסוק במשמעות היכולת להתחיל להתנועע בעצמו במרחב (להתהפך, לזחול), ונסיים את השער במגוון כלים העוזרים לנו לראות שכל ילד הוא בעל אופי ייחודי שאותו יש להכיר ולכבד.
- השער השני: 'צרכים בסיסיים וערוצי תקשורת מגוונים' עוסק במגוון הצרכים הבסיסיים של התינוק (כגון: אוכל, שינה, הצורך במגע והצורך בחיזוקים) וכיצד אופן ההיענות שלכם לצרכי התינוק הם בעצם גם ערוצי תקשורת שדרכם לומד התינוק על העולם.
- השער השלישי: 'הפעוט כחוקר – תהיות ותגליות', מוקדש להצגת התינוק הקטן כחוקר, העוסק בתהיות ופוגש בתגליות מרגשות. נדבר בשער זה על חשיבות הסקרנות ואיך לקדמה, על מגוון החושים ואיך להעשירם, על תפקידי הקשב, החשיבה וארגון המידע, ועל ההתפתחות המוטורית כתנאי להתבוננות ולהתייחסות לעולם מזווית חדשה, וננסה להבין מדוע רכישת מיומנות ההליכה היא מבצע אקרובטי מורכב מאד עבור הילד. נתמודד גם עם השאלה 'מי אני?' כשמטרתה ללוות את הפעוט החוקר בהכרת גופו ויכולותיו, ונסיים בעולם הרחב הנפתח לילד באמצעות הספרים.
הכרך השני, 'מתלות לעצמאות', מתמקד בעיקר בהיבטים שכיחים בעולמו של פעוט וילד צעיר בשנות הגן וטרום בית הספר, אך הוא רלוונטי גם להבנת עולמם של תינוקות. ספר זה בא כדי לעזור לכם ללוות את מסעו המרתק של הפעוט – מתלות לעצמאות. הוא דן בצעדים שעושה הילד כדי לפתח את עצמאותו, לבטא את עצמו ולהכיר את האופן שבו העולם פועל.
בכרך זה יש חמישה שערים:
- השער הרביעי בסדרה (שהוא השער הראשון בכרך השני): 'יכולות וכישורים מתפתחים – עולמות חדשים נפתחים' סוקר את ההתפתחות המדהימה של כישורים מתפרצים שפותחים לילד עולמות חדשים, וכיצד תוכלו להעשירם עוד יותר. נתמקד בהתפתחות היכולת של הפעוט לבנות וליצור, נראה כיצד מתפתחת יכולתו לחשיבה מופשטת באמצעות חשיבה בסמלים, נברר מהי אינטליגנציה וכיצד ניתן לטפחה, נעסוק במשחקי ילדים ונראה מה הם תורמים לילד וכיצד ניתן לקדמם, ונסיים בהבנה של משמעות היכולת המתפתחת של הילד לשרבט ולצייר וכיצד הם מקנים לו אפשרות לפתח חותם אישי.
- השער החמישי בסדרה: 'אתגרי עצמאות – בכוחות עצמם ובעזרתנו' מתמקד באתגרי עצמאות שונים באכילה, בלבוש ובשמירת ניקיון, נראה איך לסייע לילד להיגמל מהרטבות, ונבחן כיצד השליטה ההולכת ומתפתחת באתגרי תנועה מסייעת לו לבנות את אישיותו. נראה גם כיצד להתמודד עם פחדים ופרידות המלווים את הגדילה, כיצד משחקי 'נגיד ש…' ו'כאילו ש…' עוזרים לילד להכיר את המציאות ולהתמודד אתה, ונסיים את השער בדרכים לטיפוח יכולת הבחירה שלו כבר מהגיל הרך.
- בשער השישי בסדרה: "אני' ו'אנחנו' – תהליכי חִבְרוּת ורכישת ערכים ונורמות' נסקור את תקופת הסרבנות, מה חשיבותה ואיך כדאי להתמודד אתה, נדון בשאלה מדוע חשוב וכיצד ניתן לטפח הרגלים של שיתופי פעולה, נראה כיצד נכון להציב גבולות, וכשהמשפחה מתרחבת – איך לעזור לאחים לגדול כחברים. נדבר גם על היכולת להביע רגשות ולהתחשב ברגשות הזולת, וכיצד בונה הילד יחסים בריאים עם קבוצת השווים לו.
- בשער השביעי בסדרה: 'ללמוד בהנאה וליהנות מלדעת' נסקור דרכים שונות שבהן הילד לומד, נראה איך נוכל, כמבוגרים מתווכי למידה, לעזור לו בתהליכי הלמידה לו ולסייע לו לפתח אהבה ללימודים ולרכישת דעת. נטפח את יכולת החשיבה הלוגית והמתמטית, ולצדה – את יכולת הדמיון והיצירתיות, נטפח גם את הביטוי האמנותי של הילד כבר מהגיל הרך, נברר כיצד גידול בעלי-חיים וצמחים יכולים להעשיר את עולמו, ונסיים בחשיבותה של חשיבה חיובית וכיצד לפתח גישה בוטחת ואופטימית לחיים.
- השער השמיני בסדרה: 'השמים הם הגבול – סוד ההצלחה והמפתח להתפתחות' שונה מכל שבעת השערים שלפניו. מטרתו – להציג בפניכם את המתודולוגיה שלפיה אנו פועלים בתכניות הור'ים, ולפיה גם נכתב ספר זה. למתודולוגיה זו קראתי בשם גבהי'ם (גישה בונת-כוחות להעצמת ילדים ומבוגרים), והיא מתבססת על 'המודל לארגון מידע מכוון משמעות', המוצג בהרחבה בספרי 'מֵעֵבֶר לחומר ולרוח – ארגון מידע כמפתח להבנת המציאות'. תמצית העקרונות שיוצגו בשער זה יאירו לכם את העקרונות השונים השזורים בפרקי הסדרה – כמשנה מלוכדת.
כולכם – הורים עסוקים יותר ועסוקים פחות, גננות וגננים, אנשי מקצוע ומנחי הורים – לוקחים חלק בעיצוב דמותו של הילד ובבניית אישיותו. אני מקווה שתיהנו מהספר ושתפיקו ממנו תועלת, ומאחלת לכם גידול ילדים בשמחה, בהתפעלות ובאהבה.
ד'ר אביה שהם לוז
אין עדיין תגובות