נלך אל נמלה. מדריך נמלים בישראל – בטבע ובמשכנות אדם מלווה בשלל איורים צבעוניים. כריכה קשה בסרט על נמלים כבר הייתם? […]
הקדמה
Prof. Edward 0. Wilson, Harvard University, USA
“יש לקבל בברכה רבה מדריך טוב של נמלי ישראל, המייצגות חלק ניכר מפאונת הנמלים של המזרח התיכון. ספר זה ישמש כמדריך שדה לאנשי טבע וכגירוי וכלי עבודה למדענים החוקרים חרק חשוב זה. בנוסף, זוהי הארץ הנכונה שמתוכה תצא עבודה פאוניסטית מסוג זה. פעם חישבתי, שבישראל מספר המירמקולוגים (מומחים לנמלים) הגבוה ביותר מכל מדינה בעולם!
ישנו ערך סמלי בכך, שיתר תשומת לב ניתנת לנמלי ארץ ישראל. היה לי העונג לכרוע ברך על הר הבית, להתבונן בנמלי קציר (Messor) נושאות זרעים לאחסון בקניהן. קרוב לוודאי, שהן שייכות לאותם מינים אליהם התכוון המלך שלמה כאשר, כפי שנמסר, כתב: “לך אל נמלה עצל ראה דרכיה וחכם… אגרה בקציר מאכלה”. בעין גדי, בחברת יעקב עופר, הייתה לי חוויה מופלאה בעת שצפיתי באורגת האשלים (Polyrhachis simplex), אחד ממיני בעלי החיים המדהימים ביותר בישראל.
נמלים הן מרכיבים חשובים של סביבת החיים ומהוות כ־10%, או יותר, מביומסת עולם החי, במרבית בתי הגידול הטבעיים. הן חופרות יותר אדמה מאשר שלשול הגשם והן התברואנים העיקריים של חרקים מתים ובעלי חיים קטנים אחרים. הימצאותן בשפע הופכות אותן לנושאים מצוינים למחקר מדעי במגוון המינים ונושאים רבים אחרים בסיסיים באקולוגיה, כמו גם מקור לחקר אופי של ההתנהגות החברתית של בעלי חיים. אך גם בלי כל המעלות הללו, הן פשוט בעלי חיים מדהימים בזכות עצמם הראויים להתבוננותנו מקרוב.”
עד כאן דברי פרופ. א’ וילסון על הנמלים בישראל. אני, לידו קטן כנמלה, ורוצה להציג אותו לפני אלה שטרם שמעו אודותיו: פרופ’ א’ וילסון נחשב לגדול חוקרי הנמלים בימינו. ספרו האחרון “The Ants”, בשיתוף עם פרופ’ ב’ הולדובלר, מקיף את הנמלים בכל היבשות. לכן, ציין גם את אורגת האשלים בישראל. פרסומיו הרבים הגדילו את הידע בציבור על הנמלים כיצור חברתי חשוב באקוסיסטמה העולמית. מתוך לימוד אודות נמלים וחרקים חברתיים אחרים, כגון הדבורים והצרעות, הוא הגיע גם למחשבות ורעיונות אודות החברה האנושית. מסקנותיו המהפכניות פרסם בספרו ”Sociobiology“ אשר עורר עניין רב בקהיליה המדעית. היום פרופ’ א’ וילסון ממשיך לחקור את הנמלים והוא שותף במאבק על הצלת יערות הגשם כחלק חשוב באקולוגיה של כדור הארץ.
פרופ’ א’ וילסון זכה פעמיים בפרס Pulitzer, מן הפרסים החשובים בארצות הברית. גם גדולי עולם, כמו קיסר יפן, אוקיהיטו, מלך שוודיה, קרל גוסטב והנסיך פיליפ, העניקו לפרופ’ וילסון פרסים יוקרתיים על תרומתו למדע הביולוגיה והאקולוגיה.
אין עדיין תגובות