החל להקליד את מחרוזת החיפוש שלך בשורה מעל ולחץ Enter לביצוע החיפוש. לחץ על Esc לביטול החיפוש.

מור ולבונה

מאת:
הוצאה: | 2007 | 602 עמ'
קטגוריות: בריאות, פנאי
הספר זמין לקריאה במכשירים:

42.00

רכשו ספר זה:

אורחות חיים, בריאות ורפואה במשכנות יהודי תימן

כולל מתכוני המטבח התימני

"שבט פלאי, הפיוטי ביותר בשבטי ישראל" – כך התרשם נתן אלתרמן וכתב ב`דבר השבוע` (11.10.1948 ) על בני קהילת יהודי תימן.

קהילת יהודי תימן ידועה כקהילה עתיקת יומין ששימרה באדיקות רבה במסגרות חייה תרבות יהודית שמקורה, יש אומרים, עוד מימי בית ראשון ושני. אורחות החיים היו נטועים ומשולבים על פי חוקי הטבע.

כך היה בגלות תימן. למדינת ישראל המתחדשת עלו כ-50,000 יהודים שלא סבלו מהשמנת-יתר, מסוכרת וממחלות לב וכלי הדם. הם נטמעו בתרבות השלטת בישראל – התרבות המזרח-אירופאית. מאז חלו "קלקולים" באורחות חייהם, בתזונתם ובבריאותם.

ספר זה בא לתעד אורחות חיים מעניינים, בריאים ומבריאים של בני קהילה זו.

כל נושא נסקר מהראייה הגלובלית, דרך הראייה היהודית ועד לראיית מורשת יהדות תימן.

בין הנושאים הנכללים בספר:

תימן המדינה, חיי היהודים בתימן וקדמוניותם

המִרקם הקהילתי והמשפחתי.

הלבוש והבית של יהודי בתימן.

תזונה במשכנות יהודי תימן: הרגלי אכילה, דגנים, מזונות חלבוניים, שמנים ושומנים, פֵּרות, ירקות, מִטבלים, תבלינים, משקאות, ועוד.

בריאות ורפואה: סממני מרפא, רפואה טבעית, רפואה מאגית וגישות טיפוליות חודרניות, הומיאופתיה, ועוד.

מסורת הגַ`עְלֶה – להתעלות הנפש ולתקשורת בין-אישית.

החִינא והפוּך במסורת יהודי תימן.

הקאת – האם "עץ גן העדן"?

בשמים במשכנות יהודי תימן.

ולקינוח: מבחר מתכונים נבחרים – כולם לקוחים מספרו של מחבר הספר: "המטבח התימני".

פרופ' אבשלום מזרחי, יליד הארץ, בן להורים יוצאי קהילת יהודי תימן. גדל על תרבות, מסורת, ערכים ומידות הקשורים לאורח חיים בריא הנטוע ברובו בתרבות ובמסורת של יהודי תימן.

הספר השמנת-יתר עוסק בבעיה בריאותית חובקת עולם, לצערנו הרב, גם בישראל. מחלה זו הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי שליד האו"ם כמחלה כרונית.

בספר שלפנינו היבטים שונים הקשורים לנושא השמנת היתר, מהותה, גורמיה, דרכים ושיטות למונעה ולטפל בה. הספר מקיף ביריעותיו זוויות שונות, מעניינות, חשובות ומרתקות. הוא כתוב בשפה השווה לכל נפש ומיועד לבני כל הגילים.

מקט: 4-239-476
לאתר ההוצאה הקליקו כאן
אורחות חיים, בריאות ורפואה במשכנות יהודי תימן כולל מתכוני המטבח התימני "שבט פלאי, הפיוטי ביותר בשבטי ישראל" – כך התרשם […]

מהות הספר, אופיו, מסגרתו ותכניו

ראיית החיים, הבריאות והרפואה יכולה להיות מוגשת בזוויות ומנקודות ראות שונות. הראייה שתובא בספר זה חובקת בתוכה כמִקשה אחת את ראיית החיים, הבריאות והרפואה של יהודי תימן כיחידה אחת. זו ראייה כוללנית (הוֹליסטית בלהג הבינלאומי) שהיא ראייה שלמה ומקפת (בעברית צחה).

בסיס ההבנה של ראייה זו הוא שחיים, בריאות, רפואה וחולי שזורים זה בזה. הם נגזרים, לטוב או לרע, ממסגרות החיים, מאורחותיהם, ממקומם הגיאוגרפי, מהתא המשפחתי ומהמסגרת הקהילתית. הרגלי חיים לאפיקיהם השונים, אמונות ודעות, מאגיה, תזונה – הרגלי אכילה, מרכיבי המזון, וסממני המרפא לסוגיהם הנטועים במסגרות חיים אלה, גישות טיפוליות אשר מולידות בריאות ומביאות ארוכה ומרפא לבעיות בריאותיות שונות, ועוד. כל אלה מהווים פסיפס מרשים של ראייה הוליסטית – פסיפס שלם של חיים, בריאות, רפואה וחולי.

פסיפס זה של חיים, בריאות, רפואה וחולי היה קיים גם במסורת חייהם של יהודי תימן בתימן. תכניו של ספר זה באים להציגם אם לשם תיעוד ואם לשם יישום – עד כמה שניתן – כחלק מראייה בריאותית-רפואית זו במסגרות חיי כלל קהילות ישראל בכוּר ההיתוך – במדינת ישראל המתחדשת.

הנושאים השונים אשר יובאו בפרקי ספר זה יובילו להרחבת דעת של הקורא בנושא בראייה ההוֹליסטית – כזו המקובלת בימינו של תחילת המאה העשרים ואחת – דרך הראייה היהודית וכלה בהוויית הנושא במשכנות היהודים כפי שהייתה נהוגה בתימן.

פסיפס החיים, הבריאות, הרפואה והחולי בהוויה היהודית-תימנית אשר יובא בפרקי ספר זה מקורו בכתובים שנכתבו בנושאים אלה – והם אינם רבים, בממצאי מחקרים בנושאים הרלוונטיים, שגם הם אינם רבים, במידע שהתקבל מתיעוד של שליחים שביקרו בתימן ברצף הדורות ומאינפורמנטים – רובם יהודי תימן או צאצָאיהם. כן יובאו בספר רשמים שינקתי והטמעתי בבית הורי – שניהם יוצאי תימן.

המובא כאן יהיה מעין קוקטיל של כל מקורות אלה, אשר ייצרו את הפסיפס השלם – ככל שניתן – של חיים, בריאות, רפואה וחולי במשכנות היהודים בתימן ובישראל.

אין ספק שיהיו מי שיחלקו על נתון או היבט זה או אחר, או על שֵׁם, מושג או כינוי שיובא ברצף הכתובים. הסיבה, או הסיבות, יכולות להיות נעוצות במקורות המידע השונים או בתרבות או באורחות חיים או בלהג השפה ובשאר מאפיינים של יהודים ממחוזות תימן השונים כפי שעמדו לפני – מחבר ספר זה.

והערה אחת: בכל מקום שמדובר על תימני הכּוונה היא ליהודי-תימני.

אין עדיין תגובות

היו הראשונים לכתוב תגובה למוצר: “מור ולבונה”