וניל שוקולד הוא קובץ סיפורים המגוללים בהומור מעודן ולעתים פרדוקסלי ובנימה של השלמה בוגרת, פרשת חיים שראשיתה בחיפה של תקופת […]
על הספר "וניל שוקולד"
ראובן שבת
חשיבותו הרבה של קובץ הסיפורים "וניל שוקולד" מאת ראובן (יוסף) וימר, הוא בהיותו קובץ של סיפורים עם קול מקורי מאוד, מאופיינים בעלילה דרמטית, מותחת, מרתקת, מלאת דמיון ועניין. ואלה מובאים לעיני הקורא בלשון קולחת, בעלת חותם איכותי של תכנים שטרם נראו כמותם בשפה העברית.
ראובן וימר כונה 'אבי הפרסום המודרני בישראל' ולזכותו נזקפים: שמות רבים של מותגים ידועים, תחדישי מילים , מונחים ומטבעות לשון שהמציא ואלו הפכו להיות חלק נפרד משפה ההוויה הישראלית, החל משנות השבעים.
שפעת המצאותיו הלשוניות חדרו גם לשפה הדבורה, לעולם התקשורת וגם בעקיפין לעולם הספרות. מילים כמו כספומט, ידוען וביטויים כמו הכי, הכי… ועוד, הפכו להיות מילים שכל דובר עברית מכיר ויודע אותם מצעירותו.
לראובן וימר קיימת בהחלט זכות ראשונים להיות חלק משפה עברית חיה, ממזרית, ויטאלית וספוגת חידושים מרעננים.
קובץ הסיפורים שלפנינו 'וניל שוקולד', מחולק לשניים: ב'ספר ראשון" הסופר מתאר את ההוויה הארץ ישראלית והישראלית. תחילה מתוך נקודת מבטו ועינו של ילד קטן המתמודד בתבונה ובתעוזה עם מצבי חיים מורכבים ומסובכים לא אחת. אלה נמצאים למכביר בסיפורי הקובץ המרתק הזה, החל מהסיפור הראשון 'וניל שוקולד' שעל שמו נקרא הספר, עבור בסיפורים על תקופת ילדותו בחיפה ובשפֵיה וכלה בסיפורים מתקופת שירותו הצבאי, לימודיו בירושלים וחייו בתל אביב.
'בספר שני' מרוכזים הסיפורים שראובן (יוסף) וימר כתב בשנים האחרונות סיפורים שבם, מתוך תיאורים מציאותיים, הקורא מוצא את עצמו נישא עם דמיונו של הסופר לעולמות אחרים ורחוקים.
הקובץ 'וניל שוקולד' הוא קריאת מפנה בספרות העברית. ראשית כל בשפה העברית, הרב-גונית, העסיסית, המעוטרת גם היא מטבעות לשון המשולבים בריתמוס של כתיבה מודרנית רזה. הקול הייחודי של הסיפורים הוא כמובן גם בשמותיהם: לכל סיפור, כותרתו הנושאת שם מאכל כגון: עוף ממולא, איטריות באורז, או עוגת שבת.
מחד- יש כאן טריק ספרותי של מתן טעימות לקורא דרך החיך ולא רק דרך העין, השכל והרגש.
מאידך- העובדה ששמות הסיפורים הם שמות מאכלים אינה דבר מקרי: זהו פירוק והרכבה של הוויה וחוויה. הטעם של המאכל הוא סמלי אבל גם יוצר משמעות לגיבור/ה ולסיפור חייהם. אלה נמצאים בחיפוש אחר פתרון למצוקות נפשיות או רוחניות, כאשר הם נאלצים לעבור דרך שלב תיווך של מאבקי קיום.
אשתו של הפרופסור חובב הספרים המושבע, מוצאת את מותה באורח טרגי ומצחיק כאחד, משום שלא היה לה אומץ להשליך את חייה הריקים, נטולי הטעם מאחורי גווה ולהתחיל בחיים חדשים ("תה של חמש"), זמרת האופרה נאלצת להתמודד מול עולם מנוכר וציני ולכן באופן שרידותי היא מפתחת לעצמה אופן שירה מפליא ('ביצים נאות') וכן הלאה, בסיפורים אחרים של הקובץ. המחבר משלב סיפורים הנוגעים בעצב מה בהווייתו הקשה של ילד ונער המתמודד כבר בצעירותו עם מצבי קיום מורכבים, עבור דרך סיפורי זיכרונות הטבועים בספר במעין כרונולוגיה פולחת זמנים של היסטוריה, והנוגעת במעין פיקרסקיות בסיפורי עבר מרתקים, כמו למשל בסיפור 'עוגת פרג'. ובצד אלה, סיפורים עכשוויים המתרחשים בזמננו אנו, בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות. שם הגיבורים מתמודדים עם מצבים, שעיקרם תלות כמעט מוחלטת בגורם התקשורת האלקטרוני הממוסס לעיתים את שיקוליהם הבהירים אל עבר שכחה וכמעט אי שפיות. כמו למשל בסיפור 'בקלאווה'.
סדר הסיפורים, שנכתבו בעיקר בשנים האחרונות הוא כביכול כרונולוגי והם הוצבו בהתאם בספר, אבל אל יטעה הקורא לחשוב שהוא קורא פרשת חיים, הוא טס בתוך אודיסיאה של קורות חיים כביכול, לעולמות של דמיון אין חקר.
ראובן שבת
אין עדיין תגובות